Ostry nóż to podstawa wśród kuchennego wyposażenia. Dzięki niemu bez problemu pokroimy miękkie warzywa, twardsze mięso czy też świeży chleb. Niestety, z czasem każdy nóż zaczyna się tępić. Co zrobić, aby pozostał ostry na dłuższy czas?

Cięcie z użyciem tępego noża nie tylko może być bardzo frustrujące, ale również niebezpieczne, ponieważ ostrze może odskoczyć na bok i spowodować zacięcie. Warto więc zadbać o to, aby wszystkie noże używane w kuchni były zawsze ostre.

Co powoduje szybsze stępienie noży?

To, jak szybko nóż się stępi, zależne jest od szeregu różnych czynników. Przede wszystkim znaczenie mają tutaj:

  • jakość wykonania noża, czyli użyte do niego materiały, technika jego produkcji
  • przeznaczenie noża, czyli surowce, do których jest on używany
  • deska, na której kroimy z użyciem danego noża

Jednak nawet najlepszy nóż z czasem ulegnie stępieniu. Co powoduje, że proces ten zachodzi szybciej?

Przede wszystkim nieodpowiednie korzystanie i czyszczenie noża może doprowadzić do jego szybszego stępienia się. Powinniśmy unikać mycia noży w zmywarce i pozostawiania ich na długi czas w wodzie, co powoduje uszkodzenia stali. Także powinniśmy unikać korzystania z twardych desek do krojenia, na przykład desek szklanych czy kamiennych.

Do krojenia warto wybrać deski drewniane, a po użyciu nóż najlepiej szybko umyć i wytrzeć do sucha.

Wybierz dobrą ostrzałkę do noży

Gdy nóż jest coraz bardziej tępy, należy do na ostrzyć. Do tego celu najlepiej zastosować specjalne ostrzałki do noży, które można kupić w wielu sklepach. Do wyboru mamy różne typy ostrzałek, na przykład ostrzałki ze ścierniwem stalowym, ceramicznym, a nawet diamentowym.

Bardziej zaawansowane to ostrzałki w formie kamieni, które posiadają różne gradacje, dzięki czemu pozwalają na idealne zaostrzenie, a następnie wypolerowanie ostrza noża.

Gdy w domu nie posiadamy ostrzałki do noży, w takim przypadku możemy wykorzystać z alternatywne metody, na przykład zaostrzyć nóż na dnie kubka ceramicznego, z użyciem papieru ściernego czy też rogu kamiennego blatu lub parapetu.